Have a question?
Bericht verzonden Sluiten

’t Andere Museum

’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant

Aan de rand van het oude stadscentrum van Leeuwarden is de Oostersingel. Een straat waar de industrie van Friesland is begonnen. De brandgevaarlijke industrie en opslag van brandgevaarlijke producten moest halverwege de 18e eeuw uit het centrum worden gehaald. Dit deel van Leeuwarden telt dan ook restanten van de oude industrie en een straat vol met oude pakhuizen.

Het is in één van deze pakhuizen waar “Het Andere Museum van Oldtimer tot Kant” te vinden is.( open iedere woensdag tot  zondag middag van 13.00 – 17.00 uur)  Een museum met een unieke collectie van twee verzamelaars. Twee personen die in hun studententijd al zijn begonnen met verzamelen. Eén een oud directeur in de energie sector met een passie voor techniek en restauratie van techniek, de ander een juriste die bijna haar hele volwassen leven lang les geeft in kantklossen en een expert is op het gebied van textiel en mode historie. Samen hebben zij door de jaren heen veel van de wereld kunnen zien en tijdens de vele reizen de verzameldrift de vrije loop kunnen geven.

Eén van deze reizen is “Bant to Beijing” geweest. Een reis gemaakt met een oude Volvo Amazone uit 1963. Tijdens deze tocht is een groot deel van Rusland doorkruist, er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om Russische kanten en kantkloskussens mee te nemen. Deze kanten en kussens zijn nu te bezichtigen in het museum als onderdeel van de tentoonstelling “Kantreis door Europa”. En auto waarmee de reis is gemaakt? Deze staat natuurlijk ook in het museum.

Het museum telt meer dan dertig oldtimer auto’s waaronder de oudste elektrische auto ter wereld, de auto van de echte James Bond en de auto waarmee voor het eerst in de Nederlandse historie een ernstig ongeluk is gebeurd. Naast de oldtimers is er een grote radioverzameling met meer dan honderd Philips radio’s genaamd “Art and Radio”.

Voor de hobbyisten zijn er twee modelspoorbanen van LGB, Lehman Gross Bahn, het grootste officiële modelspoor ooit gemaakt. Terwijl de treinen door het museum heen reiden is er ook een Meccano verzameling te zien met onder andere een reuzenrad en een meccano trein. Ook dezen kunnen in beweging komen.

Naast de tentoonstelling “Kantreis door Europa”, verzameld tijdens de vele reizen waaruit het museum is ontstaan, wordt er ook aandacht besteed aan mode en de geschiedenis van Leeuwarden. Zo heeft het museum een 18e -eeuwse stijlkamer gewijd aan mode van de Friese Nassaus.

In 1709 kwam Maria Louise van Hessen Kassel naar Leeuwarden en nam negentien jurken mee, allen rijk voorzien van kant. Zij was getrouwd met Johan Friso die in 1710 kwam te overlijden. Maria was toen in verwachting van haar zoontje de latere stadhouder Willem IV en daarmee werd zij de stammoeder van ons huidige vorstenhuis. Het museum schenkt aandacht aan deze markante persoon die zich zeer geliefd is geweest in Friesland. Zij kreeg liefkozend de bijnaam Maouke Meu. Dit betekent zoiets als tante Marijke.

Stadhouder Willem IV wordt wel gezien als de eerste Vrijmetselaar van Nederland en mede daarom is het laatste onderdeel van dit museum een tentoonstelling genaamd “300 jaar Vrijmetselarij in Nederland”. Deze tentoonstelling verteld meer over wat er gebeurd binnen dit inwijdingsgenootschap en over geschiedenis van de Vrijmetselarij in Nederland.

In het museum is ook de tentoonstelling over het leven van Mata Hari te zien onder de titel ‘Mata Hari: “ lady of fashion”

Reden genoeg om dit boeiende verzamelaars museum eens te bezoeken.

X